Waarom is het beveiligen van een datacenter belangrijk?

 • Blog header: Waarom is het beveiligen van een datacenter belangrijk?
  Waarom is het beveiligen van een datacenter belangrijk?
  • May 8 2019

  Bij het selecteren van een datacenter partner, is veiligheid één van de belangrijkste kenmerken van een datacenter. Uw bedrijf kritische infrastructuur wordt immers ondergebracht in andermans faciliteit. De beveiliging en veiligheid van een datacenter is nog nooit zo belangrijk geweest als vandaag. Datalekken en andere cyberaanvallen vormen een steeds meer groeiende bedreiging voor bedrijven. In deze blog vertellen wij u graag waarom het beveiligen van een datacenter belangrijk is. 

  Locatie
  De fysieke infrastructuur en locatie van een datacenter laat een goede eerste indruk achter met betrekking tot beveiliging. Een strategisch gelegen datacenter bevindt zich op enige afstand van andere (hoofd)kantoren. (Een goede vuistregel is 20 kilometer en minstens 30 meter van de hoofdweg).

  De frequentie van hevige stormen, overstromingen en cyclonen zijn in de afgelopen decennia enorm toegenomen. Het is van cruciaal belang om een faciliteit te beschermen tegen alle vormen van risicovolle natuurramp gebieden. Voorbeelden van gebieden met hoge risico’s kunnen luchthavens, chemische faciliteiten en energiecentrales zijn, gebieden waar externe krachten schade kunnen aanbrengen aan data.

  Toegangscontrolesystemen en biometrische beveiliging
  Identificatie op basis van biometrische kenmerken is in de afgelopen jaren flink toegenomen en is een populaire toegangsmethode omdat het niet afhankelijk is van wachtwoorden of toegangskaarten. Naast biometrische identificatie kunnen bezoekers ook een kaartsleutel, een sleutelhanger of een ander toegangsmiddel krijgen als extra beveiligingslaag binnen de faciliteit. Aanvullende maatregelen kunnen ‘mantraps’ zijn, waar er slechts één deur naar het datacenter tegelijk geopend kan worden waarbij identificatie vereist is voor beide deuren.

  Alle ingangen tot en binnen het datacenter moeten op dezelfde manier werken zodat bezoekers zich kunnen identificeren zodra zij de datacenter betreden en de faciliteit weer verlaten. Dit kan door middel van identificatie via buitenaf, identificatie via een ingang om het bezoekersgebied te scheiden van de algemene stafruimte, identificatie via de deur naar de ruimte waar de servers of andere kritieke IT-apparatuur zich bevinden en identificatie tot het datacenter zelf door middel van een mantrap of een gelijkaardige opstelling. Eenmaal in het datacenter zelf bieden vele faciliteiten klanten de mogelijkheid tot afgesloten kasten om hun gegevens te beschermen.

  Toezicht 
  Vraag aan uw datacenter of er controle is over wie er toegang krijgt tot het datacenter en hoe de toegang tot kritieke gebieden beschermd wordt voor ongeautoriseerde personen. Het is van belang dat het gebouw te allen tijde beveiligd is en dat camera’s in het hele gebouw geïnstalleerd zijn bij iedere ingang, uitgang en toegangspunt.

  Redundantie
  De beveiliging binnen een datacenter wordt versterkt door middel van een extra ‘laag’ apparatuur, personeel of opslagruimte in het geval dat de primaire bron uitvalt. Met betrekking tot apparatuur zijn bijvoorbeeld generatoren, batterijen, verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), water-, stroom- en telefoonlijnen allemaal voorzieningen die mogelijk redundant versterkt kunnen worden. Het beschermen van deze apparatuur is cruciaal in het geval van een stroomuitval in het hele gebied of een natuurramp, en garandeert dat als een systeem uitvalt, er een back-up aanwezig is. Bovendien zorgt uitval van apparatuur ervoor dat in geval van een storing alle systemen blijven werken.

  – (personeel)redundantie
  Personeel redundantie verwijst naar de beveiliging van het datacenter wanneer bezoekers aanwezig zijn met de hulp van medewerkers of personeel. Bijvoorbeeld wanneer er aannemers of reparatie-werkgroepen aanwezig zijn in het gebouw. Een datacenter medewerker zou te allen tijde de bezoekende personen vergezellen, vooral als ze onderhoud uitvoeren aan kritieke apparatuur.

  – Opslag redundantie
  Ten slotte verwijst opslag-redundantie naar een extra niveau van netwerkbeveiliging binnen een datacenter. Veel bedrijven bieden redundante internettoegang aan verschillende fysieke infrastructuren en carriers, waardoor klanten meerdere keuzes hebben bij het bepalen van de beste beveiligingsoplossing voor hen. Sommigen overwegen ook een private cloud-hosting optie om een ​​extra laag gegevensbeveiliging voor gevoelige informatie te bieden, een ander gemak voor klanten die betrokken zijn bij het maken van back-ups van hun gegevens.

  De veiligheidsmaatregelen van ColoHouse hebben zowel betrekking op toegang van personen als op extreme weersomstandigheden. Wij combineren een veiligheidsprotocol van zes lagen met innovatieve technologie en opgeleid personeel.

  Lees meer over onze oplossingen voor datacenterbeveiliging. Neem voor meer informatie contact met ons op via +31 (0)88 2700 200 of gebruik ons ​​contactformulier. Ons team bespreekt graag uw situatie om de beste oplossing voor uw bedrijf te vinden.

 
Heeft u vragen?