Waarom is het beveiligen van een datacenter belangrijk?

 • Waarom is het beveiligen van een datacenter belangrijk?
  • August 26 2021

  Last Updated on 26/08/2021 by netadmin

  Databeveiliging is steeds belangrijker voor organisaties. Zonder data zou het uitvoeren van een groot deel van de werkzaamheden onmogelijk worden. Datacenters beheren grote hoeveelheden gevoelige bedrijfsinformatie en bevatten veel kostbare apparatuur. Het is daarom van belang om deze datacenters niet alleen virtueel, maar ook fysiek te beschermen tegen bedreigingen van buitenaf. In deze blog vertellen wij u graag waarom het beveiligen van een datacenter belangrijk is. 

  Locatie

  De fysieke infrastructuur en locatie van een datacenter laat een goede eerste indruk achter met betrekking tot beveiliging. Een strategisch gelegen datacenter bevindt zich op enige afstand van andere (hoofd)kantoren. (Een goede vuistregel is 20 kilometer en minstens 30 meter van de hoofdweg).

  De frequentie van hevige stormen, overstromingen en cyclonen zijn in de afgelopen decennia enorm toegenomen. Het is noodzakelijk om een faciliteit te beschermen tegen alle vormen van klimaat bedreigingen. Voorbeelden van gebieden met hoge risico’s kunnen luchthavens, chemische faciliteiten en energiecentrales zijn, gebieden waar externe krachten schade kunnen aanbrengen aan data.

  Toegangscontrolesystemen en biometrische beveiliging

  Wie mag een datacenter betreden? Is er een badge of toegangskaart vereist om een datacenter te betreden?  de servers in een dataceter bevatten vaak gevoelige informatie. Met een sterke fysieke beveiliging voorkom je dat deze data onbedoeld in kwade handen valt.

  Identificatie op basis van biometrische kenmerken is in de afgelopen jaren flink toegenomen en is een populaire toegangsmethode omdat het niet afhankelijk is van wachtwoorden of toegangskaarten. Naast biometrische identificatie kunnen bezoekers ook een kaartsleutel, een sleutelhanger of een ander toegangsmiddellen krijgen als extra beveiligingslaag binnen de faciliteit. 

  Iedere ingang dient dezelfde werkwijze te hanten waarbij bezoekers zich bij binnenkomst kunnen identificeren en ook bij het verlaten van een datacenter. Eenmaal binnen in het datacenter bieden vele datacenters klanten de mogelijkheid tot afgesloten racks om hun data te beschermen.

  Toezicht 

  Vraag aan uw datacenter of er bijgehouden wordt wie er toegang krijgt tot het datacenter en hoe de toegang tot kritieke gebieden beschermd wordt voor ongeautoriseerde personen. Het is belangrijk dat het gebouw te allen tijde beveiligd is en dat camera’s in het hele gebouw geïnstalleerd zijn bij iedere ingang, uitgang en toegangspunt.

  Redundantie

  De beveiliging binnen een datacenter wordt versterkt door middel van een extra ‘laag’ apparatuur, personeel of opslagruimte in het geval dat de primaire bron uitvalt. Met betrekking tot apparatuur zijn bijvoorbeeld generatoren, batterijen, verwarming, ventilatie en airconditioning (HVAC), water-, stroom- en telefoonlijnen allemaal voorzieningen die mogelijk redundant versterkt kunnen worden. Het beschermen van deze apparatuur is noodzakelijk in het geval van stroomuitval. Bovendien zorgt uitval van apparatuur ervoor dat in geval van een storing alle systemen blijven werken.

  Personeel redundantie

  Personeel redundantie verwijst naar de beveiliging van een datacenter wanneer bezoekers aanwezig zijn met de hulp van medewerkers of personeel. Bijvoorbeeld wanneer er aannemers of leveranciers aanwezig zijn in het gebouw. Een datacenter medewerker zou te allen tijde bezoekers vergezellen, vooral als er onderhoud uitgevoerd aan kritieke apparatuur.

  Opslag redundantie

  Ten slotte verwijst opslag-redundantie naar een extra laag aan netwerkbeveiliging binnen een datacenter. Veel bedrijven bieden redundante internettoegang aan bij verschillende carriers. Hierdoor hebben klanten meerdere opties bij het bepalen van een beveiligingsoplossing voor hen. Sommigen overwegen ook een private cloud-hosting optie om een ​​extra laag databeveiliging voor gevoelige informatie te bieden.

  Datacenter beveiliging

  De veiligheidsmaatregelen van ColoHouse hebben zowel betrekking op toegang van personen als op extreme weersomstandigheden. Wij combineren een veiligheidsprotocol van zes lagen met innovatieve technologie en opgeleid personeel.

  Lees meer over onze oplossingen voor datacenterbeveiliging. Neem voor meer informatie contact met ons op via +31 (0)88 2700 200 of gebruik ons ​​contactformulier. Ons team bespreekt graag uw situatie om de beste oplossing voor uw bedrijf te vinden.

 
Heeft u vragen?