Waarom elk bedrijf een business continuity plan nodig heeft

 • Afbeelding van Datacenter, ColoHouse Miami
  Waarom elk bedrijf een business continuity plan nodig heeft
  • July 19 2021

  Last Updated on 19/07/2021 by Tylor

  De wereld door een roze bril bekijken, een bekend fenomeen onder een groot aantal ondernemers. Het glas is altijd halfvol. Daar is uiteraard niets mis mee. Maar het wordt lastig wanneer we er vanuit gaan dat eventuele problemen of een crisis ons niet overkomen. Want, dat overkomt alleen anderen, toch? Helaas is dit niet altijd het geval en het laatste waar u als ondernemer aan wil denken, is het moment dat uw onderneming failliet gaat. Toch kunt u dat beter wel doen. Een business continuity plan is niet langer een ‘nice to have’ maar een ‘need to have’ geworden.

  Wat is een Business continuity Plan?

  Simpel gezegd bevat een business continuity plan alle mogelijke problemen of incidenten in het geval van een crisis die een onderneming onverwachts kan treffen. Het is goed om te onthouden dat een crisis iedereen kan overkomen, elk bedrijf, groot en klein. Iedere calamiteit zoals natuurrampen, brand, ongelukken maar ook dataverlies, downtime, cyberaanvallen etc., kunnen een bedrijfsvoering verstoren en de organisatie op verschillende punten zware schade toebrengen.

  Iedere onderneming heeft een plan nodig om hun bedrijfscontinuïteit te garanderen. Met een goed voorbereide business continuity plan bent u er zeker van dat u geen data, omzet en klanten verliest. Met behulp van de volgende tips kunt u een eigen business continuity plan opstellen.

  Ken de details

  Het opstellen van een business continuity plan mag niet onderschat worden. Het bevat immers een assessment van alle aspecten van een organisatie met nadruk op de cruciale onderdelen. Concreet is de business continuity plan een management tool waarmee alle onderdelen van uw bedrijf beoordeelt kunnen worden. Hierdoor bent u op de hoogte van alle aspecten die verbeterd moeten worden. Indien de kwetsbare onderdelen van een bedrijf in kaart zijn gebracht en u inziet dat u een business continuity plan nodig hebt, is de halve strijd al gewonnen! De volgende stap is onderzoeken of het plan intern of extern opgesteld moet worden.

  Focus op alle gevaren en risico’s

  Voorkomen is beter dan genezen als het gaat om een crisis. Een grondige analyse van uw bedrijf, met name op IT gebied is essentieel. Daarnaast is het goed om voor uzelf in kaart te brengen wie of wat slachtoffer worden van een mogelijk crisis. Zijn dat leveranciers, de bedrijfsuitvoering, werknemers, systemen of in het allerergste geval klanten? Verder is het goed om alle risico’s in kaart te brengen die te maken hebben met de geografische locatie van uw bedrijf en vergeet niet de stroomvoorziening, systeemfouten en aanvallen van Malware.

  De impact van een crisis

  Een business impact analyse is nodig om te beslissen wat voor soort business continuity plan een bedrijf nodig heeft. Onderzoek welke onderdelen uw bedrijf in de problemen kan brengen en kies daar een goede business continuity-leverancier bij.

  De keuze voor een Business Continuity-leverancier

  Nadat alle gevaren en risico’s voor het business continuity plan in kaart zijn gebracht, is het goed om een business continuity-provider te kiezen. U kunt het volgende afvragen. Heeft de provider een goed supportteam en een breed bereik om uw IT- apparatuur veilig te houden? Het is namelijk verstandig om te kiezen voor een provider met geografisch gespreide locaties (en back-up locaties) om er zeker van te zijn dat uw cruciale infrastructuur ten alle tijd veilig blijft.

  Daarnaast moet de provider een redundante stroomvoorziening hebben, de beste koelsystemen en excellente fysieke veiligheid, denk aan biometrische toegang en cameratoezicht. Het hebben van diverse connectiviteit-keuzes en peer-to-peer LAN-verbindingen is ook een groot voordeel wanneer u te maken heeft met tegenspoed. Hoe groot een bedrijf ook is, een business continuity plan helpt bij het voorbereiden van onvoorziene (schadelijke) omstandigheden en beschermen uw systemen én uw productiviteit zelfs bij (natuur)rampen.

  ColoHouse Business Continuity

  ColoHouse biedt business continuity-diensten aan haar klanten om ze ervan te verzekeren dat hun IT-infrastructuur beschermd blijft tijdens calamiteiten. We hebben pasklare disaster recovery oplossingen voor bedrijven van alle groottes. Onze datacenters zijn strategisch gelegen in Spijkenisse, Den Haag en Miami en geven directe toegang tot onze business continuity sites in Zweden en de Verenigde Staten.

  Wilt u meer informatie of heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

 
Heeft u vragen?